Založ si blog

Voľby do Európskeho parlamentu 2014

Blíži sa. Už len necelých 55 dní… Čas, kedy budeme mať možnosť spolupodieľať sa na rozhodovaní o budúcom smerovaní Európskej únie, čas  volieb do Európskeho parlamentu. Už 24.mája.

V tomto smere si  kladiem otázku – podarí sa Slovensku zmeniť  svoje nelichotivé prvenstvo v najnižšej volebnej účasti v EÚ ? V posledných voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla volebná účasť na Slovensku totiž  len 19,64 % .

Tento rok bude pre mňa výnimočný. V nasledujúcich eurovoľbách  budem po prvýkrát v živote môcť využiť svoje občianske volebné právo. Rozhodol som sa, pôjdem. Mal by som ? Mali by sme ? Určite. Prečo? Čo pre mňa znamená Európska únia?

Európska únia je  pre mňa  ako veľká loď, ktorá na svojej palube  nesie  viac ako 500 miliónov občanov z  28 krajín.  Každých 5 rokov sa na  tomto plavidle pre každého  občana odhaľuje akési pomyselné kormidlo. Každý z nás má vo voľbách svojím hlasom možnosť uchopiť a pootočiť  toto kormidlo v smere, kam chce, aby Európa napredovala. Je to podľa môjho názoru veľmi dôležité. Prečo?

Európska únia sa dotýka nášho každodenného života.  Členstvo v nej nám dáva množstvo výhod, otvára nové príležitosti, možnosti.  Európsky parlament vo veľkej miere ovplyvňuje náš život v hospodárskej, politickej, občianskej i sociálnej oblasti. Všetci Európania „plávame“ spolu na jednej veľkej lodi. Plavba nebýva ,pravda, vždycky ľahká, museli sme prekonať už nejednu tú búrku, ktorej silné vlny sa snažili podlomiť základ nášho plavidla, základ Únie . Neraz sme museli čeliť silným vetrom, ktoré otriasli naším spoločenstvom ako rozbúrená víchrica trupom lode, no podali sme si vzájomne pomocnú ruku a udržali sme tak člena nášho spoločenstva na palube.  Nejedenkrát sa na nás valili problémy  ako  dažde v rozbúrenom mori  krízou zasiahnutého sveta, avšak sme im spoločne úspešne čelili a dokázali ich zatiaľ vždy zdolať.

Europoslanci, ktorých si v májových voľbách zvolíme, budú ako „námorní  dôstojníci“ na pomyselnej európskej palube. Ich úlohou bude kontrolovať stav na „palube“ i „podpalubí“ európskych inštitúcií,  reprezentovať naše záujmy, prijímať zákony, ktoré budú platiť pre každého jedného pasažiera na tomto spoločnom európskom plavidle.  Rozhodnutia našich zástupcov, uznesenia  a zákony Európskeho parlamentu , sú záväzné i pre nás, Slovákov, a vo veľkej miere ovplyvňujú náš život.

Zároveň bude najbližšie funkčné obdobie Európskeho parlamentu iné. Naši europoslanci,  ktorým zveríme našu podporu, budú rozhodovať o zvolení predsedu Európskej komisie, ktorého možno označiť za jedného z hlavných „lodných kapitánov“ určujúcich smer EÚ. Malo by nám preto záležať na tom, aby sme si zvolili tých správnych „dôstojníkov“ – europoslancov.  Verím, že rozhodnutia, názory, aktivita a angažovanosť každého z nás môžu rozvinúť plachty európskej  lode a hnať Európu vpred.  Je to malý krok pre nás, no veľký krok pre Európu.

Konajme, reagujme, rozhodujme o budúcnosti Európy, ktorá leží i v našich rukách. Nenechajme za nás rozhodnúť ostatných a zároveň  nedovoľme, aby právo, za ktoré naši predkovia dlhé roky bojovali, vyšlo nazmar.

Vykročme teda   k volebným urnám a rozhodnutiami dneška určme spoločne smerovanie Európy zajtrajška. Aby sme si kamkoľvek do iných kútov sveta zavítame, mohli povedať, že sme hrdí na to, že sa plavíme pomyselnou loďou, plavidlom, na stožiari ktorého veje európska zástava.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1682x
Priemerná čítanosť článkov: 1682x

Autor blogu

Kategórie

Archív